Tisztelt Operatív Törzs, Tisztelt Kormányhivatal, Tisztelt Országos Tisztifőorvos!

 

Az alulírott, alapellátásban dolgozó orvosok nevében az alábbi kéréssel fordulunk Önökhöz:

 

Tisztelettel kérjük a 59715-1/2021/JIF iktatószámú levelükben foglalt, az Operatív Törzs döntése első pontjának visszavonását, mely szerint a háziorvosok, házi gyermekorvosok, a területükhöz tartozó, COVID-19 gyanús betegek antigén gyorsteszt vizsgálatát végezzék el!

Az alábbi okok miatt hibás és biztonságosan kivitelezhetetlen az utasítás:

- A háziorvosi rendelők döntő többségében nincs lehetőség a fertőzésgyanús és nem fertőző betegek térben és időben történő elkülönítésére.

- Maguk a rendelők is legtöbbször egylégterűek, így azokon belül sincs lehetőség elkülöníteni a fertőzésgyanús és nem fertőző eseteket.

- A biztonságos mintavételhez, az előírt infekciókontroll szabályok betartásához egy plexi arcvédő nem nyújt önmagában védelmet. Az infekciókontroll szabályok betartásához komplett védőruházat felvétele szükséges, amihez sem a tárgyi és helyi feltételek nem adottak a háziorvosi, házi-gyermekorvosi praxisokban, sem idő nincs akár napjában többször a szabályos beöltözésre és kivetkőzésre a mellette párhuzamosan zajló normál betegellátás és oltások beadása (COVID, influenza) mellett.

A betegellátásban dolgozó személyzet biztosan részesült legalább egy komplett oltási sorozatban, azonban ez nem jelent 100%-os védelmet a fertőzéssel szemben (mint azt láthatjuk az utóbbi időszak megbetegedésiből is), így ez a módszer jelentősen veszélyezteti az alapellátó személyzetet, valamint a nem fertőző betegség miatt, vagy szűrésen, oltáson megjelenteket, sőt az ellátó személyzet megbetegedése esetén egyáltalán az alapellátás biztosítását is.

- Pozitív minta esetén a rendelő, sőt fentiek miatt a rendelők, akár az egész váró fertőtlenítését el kellene végezni, addig a további rendelésnek állnia kell. Ezzel sérül a többi, más panasszal jelentkező betegek ellátása.

- A váróban, rendelőben keverednek a potenciálisan fertőző betegek, az egyéb panaszokkal jelentkezőkkel és akár egészséges, védőoltás beadására megjelentekkel, akik számának jelentős növekedésével kell számolni az influenza oltások megkezdésével.

- Az utasítás alapján járóképes, de autóval nem rendelkező beteg pl. mindenképpen mozgásra kényszerül, gyakran tömegközlekedéssel, így növelve tovább a vírus terjedését.

- Nem tisztázott az utasítás alapján mi történik azokkal a személyekkel, akik légúti panaszokkal jelentkeznek és az elvégzett gyorsteszt negatív eredményt ad. Ebben az esetben az érvényes eljárásrend szerint PCR vizsgálat elvégzése szükséges, amelyre az alapellátó praxisokban nincs lehetőség, csak az eddig megszokott eljárásrend szerint.

 

- Javasoljuk, hogy a már bejáratott módszer szerint történjenek a COVID-tesztelések, mert ezzel csökkenthető az esélye annak, hogy COVID fertőzöttek, az egészségesek között mozogva tovább terjesszék a fertőzést. Az OMSZ által végzett tesztelések viszonylag olajozottan működtek már, inkább annak további egyszerűsítése lenne kívánatos, hogy a jelenlegi többlépcsős vizsgálatkérés helyett, egyszerűbben, egy felületen, vagy akár egyszerű beutalóval is igénybe vehető legyen a tesztelés arra alkalmas, felkészült, infekciókontroll szempontjából megfelelő helyen.

- Ugyancsak javasoljuk, hogy maradjon meg a légúti betegek előzetes telefonos egyeztetési kötelezettsége, tehát ne hívjuk kifejezetten be a rendelőkbe a gyanús betegeket, hanem próbáljuk meg kiszűrni őket még az előtt, hogy bármilyen közösségbe mennének, ezzel ugyanis csökkenteni lehet annak a lehetőségét, hogy az alapellátó rendelőkben együtt várakozzanak potenciálisan COVID-s és egyéb páciensek.

- Fentieken túl javasoljuk, hogy a fertőzés terjedésének esélyét növelő utasítás helyett ismét vezessék be a kötelező maszkhasználatot zárt terekben, illetve tömegközlekedési eszközökön, ezzel ugyanis jelentősen csökkenteni lehetne, nem csak a COVID-vírus, hanem az utasítás bevezetőjében szereplő egyéb vírusok terjedését is.

 

Bízunk benne, hogy jelzésünk alapján felülvizsgálják utasításukat és azt a biztonságos betegellátást megfelelőbben szolgáló szabályozással korrigálják.

 

Tisztelettel és köszönettel az alapellátó orvosok nevében az alábbi orvosok:

 

Budapest, 2021.10.15.

Poll Finished
This poll is no longer active and accepting responses. Please contact the author if you believe this to be incorrect